3 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Submitted by chatzigiannis on Fri, 28/05/2021 - 12:06
wbd

1. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την περιβαλλοντική υγεία στην Ευρώπη. Η μετακίνηση με ποδήλατο συμβάλλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ειδικά στις πόλεις, εξοικονομώντας 435 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

2. Υπάρχει ασφάλεια στους αριθμούς. Ο κίνδυνος να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν σοβαρά ποδηλάτες σε τροχαίες συγκρούσεις είναι μικρότερος σε χώρες με υψηλά επίπεδα ποδηλατικής μετακίνησης.

3. Περισσότεροι από 18.000 πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη αποφεύγονται κάθε χρόνο λόγω του ποδηλάτου. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα όπως η μετακίνηση με ποδήλατο έχει συνδεθεί με χαμηλότερους κινδύνους ανάπτυξης κατάθλιψης.

4. Ο χώρος που απαιτείται για ένα μόνο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων σε μια πόλη μπορεί να χωρέσει έως και 15 ποδήλατα. Εκτός από τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης, η ποδηλατική μετακίνηση οδηγεί επίσης σε λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση, εξοικονομώντας έως και 7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Ευρώπη.

5.Η ποδηλατική μετακίνηση συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης από τα αυτοκίνητα στις αγροτικές περιοχές και βελτιώνει την προσβασιμότητα σε χώρους εργασίας και κοινωνικές ανταλλαγές.

6. Η συνολική οικονομική αξία του ποδηλατικού τουρισμού στην Ευρώπη εκτιμάται σε περίπου 44 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως - και είναι πολύ καλύτερη για το περιβάλλον από το ταξίδι με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο.

7. Ανά τετραγωνικό μέτρο, ο χώρος στάθμευσης ποδηλάτων παρέχει 5 φορές υψηλότερες δαπάνες στη λιανική από το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Κατά μέσο όρο, οι ποδηλάτες κάνουν περισσότερα από τα ψώνια τους τοπικά και είναι πιο πιστοί πελάτες.

8. Φέρνοντας κοντά τους ανθρώπους και συνδέοντας τις γειτονιές, η μετακίνηση με ποδήλατο συμβάλλει στην ενίσχυση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και στη σύνδεση ατόμων από διαφορετικά υπόβαθρα, προς όφελος της κοινωνικής συνοχής.

 

wbd all