Ποδηλατικός τουρισμός

Submitted by Christos Chatz… on
wto

ECF - Cycling tourism

Ο Οργανισμός ECF και ο Παγκόσμιος Τουριστικός Οργανισμός ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση ενεργών, βιώσιμων και πράσινων ταξιδιών.

Ένα νέο μνημόνιο συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της ECF και του παγκόσμιου τουριστικού οργανισμού δείχνει την αυξανόμενη σημασία του ποδηλασίας του τουρισμού ως ασφαλούς, υγιούς και περιβαλλοντικά βιώσιμης μορφής τουρισμού, που συνδέεται με πάνω από 500.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ.

Η Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών ποδηλάτων (ECF) και ο Παγκόσμιος Τουριστικός Οργανισμός (UNWTO) συμφώνησαν να ενισχύσουν και να διευκολύνουν τη συνεργασία τους υπογράφοντας ένα μνημόνιο συμφωνίας (MOU) που σχετίζονται με τον τουρισμό ποδηλασίας. Αυτό ακολουθεί τις επιτυχημένες συνεισφορές των ανώτερων στοιχείων από το UNWTO σε δύο σημαντικά συνέδρια που διοργανώνονται από την ECF, το Velo-City 2021 Lisboa και το συνέδριο του τουρισμού Eurovelo & Cycling Tourism 2021.

"Ο τουρισμός ποδηλασίας είναι ένα αυξανόμενο μέρος του τομέα μας και ένα με τεράστιες δυνατότητες να προσφέρει οφέλη και ευκαιρίες σε μεγάλο βαθμό", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili. "Διαχειριζόμενη υπεύθυνα, μπορεί να υποστηρίξει θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών κοινοτήτων, ενώ γιορτάζει μοναδικούς και κοινούς πολιτισμούς σε όλη την Ευρώπη".

Εκτιμάται κάθε χρόνο 2,3 δισεκατομμυρίων κύκλων. Η ίδια μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι 20,4 εκατομμύρια τουρίστες ποδηλασίας παραμένουν μία ή περισσότερες νύχτες καθ 'οδόν και ότι αυτοί οι "διανυκτέρευσης" τουρίστες δαπανούν περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Επιπλέον, ο ποδηλατικός τουρισμός συνδέεται με πάνω από 500.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ, η οποία είναι κάτι περισσότερο από τη βιομηχανία κρουαζιέρας ή τη βιομηχανία χάλυβα. Η δημοτικότητα του ποδηλάτου τουρισμού φαίνεται να έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός ταξιδιωτών το βλέπει ως ασφαλή, υγιή και περιβαλλοντικά βιώσιμη μορφή τουρισμού και αυτό έχει ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ ECF και UNWTO.

"Η Ευρώπη είναι ο καλύτερος προορισμός ποδηλασίας στον κόσμο, και πόλεις όπως το Άμστερνταμ, το Malmö, η Λιουμπλιάνα ή το Στρασβούργο χρησιμεύουν ως μεγάλα παραδείγματα γι 'αυτό. Ο τουριστικός τουρισμός έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας - όπως και άλλοι τύποι υπαίθριων, αργών τουριστικών - και αντιπροσωπεύει σημαντική συμβολή στους στόχους της βιωσιμότητας της ανάκαμψης του τουρισμού ", δήλωσε ο διευθυντής της UNWTO για την Ευρώπη Alessandra Priante.

"Οι τουρίστες διαπιστώνουν επίσης ότι τα ποδήλατα είναι πιο προσιτά και προσιτά από άλλα μέσα μεταφοράς, όπως τα αυτοκίνητα. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θετικών περιβαλλοντικών, οικονομικών, υγείας και κοινωνικών οφελών που πρέπει να εξεταστούν κατά την επένδυση στον τουρισμό του κύκλου και γι 'αυτό αυτή η συνεργασία είναι σημαντική για εμάς ».

Τον Σεπτέμβριο, ο Priante συμμετείχε σε μια ζωντανή συζήτηση ολομέλειας στο Velo-City 2021 Lisboa σχετικά με τη συμβολή της ποδηλασίας προς μια πιο πράσινη οικονομία. Τον Οκτώβριο, ο Dirk Glaesser, διευθυντής του UNWTO για την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού, μίλησε στην εναρκτήρια ολομέλεια της Διάσκεψης του Τουρισμού Eurovelo & Cycling στη Βαρκελώνη. Μετά από αυτό, ο πρόεδρος της ECF Henk Swarttouw προσκλήθηκε στην έδρα της UNWTO στη Μαδρίτη, οδηγώντας στην ίδρυση μνημονίου συμφωνίας (MOU) μεταξύ των οργανισμών.

Η ECF και η UNW να συμφωνούν να συνεργαστούν στενά για να επιτύχουν τους κοινούς στόχους τους, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

    για την προώθηση ενεργών, βιώσιμων και πράσινων ταξιδιών μέσω ποδηλασίας, συμβάλλοντας παράλληλα στους κύριους στόχους της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, στο πλαίσιο μιας μετατόπισης τρόπων προς πιο βιώσιμες μεταφορές τρόπους
    για την υποστήριξη της εφαρμογής της Ατζέντας του ΟΗΕ 2030 και των αντίστοιχων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση και τον υγιεινό τρόπο ζωής
    να συνεργαστούμε για την υποστήριξη του ποδηλασίας του τουρισμού ως όχημα για τη διασπορά των επισκεπτών εντός και των προορισμών, την αντιμετώπιση της εποχικότητας και την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης της αγροτικής αγροτικής.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες που συμφώνησαν η ECF και η UNUR, συμφώνησαν να συνεργαστούν περιλαμβάνουν:

    Για να επισημανθεί η αυξανόμενη σημασία του τουρισμού ποδηλασίας, τα οφέλη της και οι περιφερειακές οικονομικές επιπτώσεις του
    για την από κοινού προωθήστε τις οδούς ποδηλασίας σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των διαδρομών Eurovelo που αποτελούν το ευρωπαϊκό δίκτυο διαδρομής κύκλου μεγάλων αποστάσεων
    να συνεργαστούμε για την ανάπτυξη πιθανών κοινών ερευνών που σχετίζονται με την αειφόρο κινητικότητα γενικά και τον τουρισμό ποδηλασίας ειδικότερα
    να συνεργαστεί μέσα στο Velo-City και τη σειρά του Eurovelo & Cycling Tourism Conference.

"Αυτή η συνεργασία θα αποτελέσει μεγάλη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη του ποδηλασίας τουρισμού στην Ευρώπη και θα αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη σημασία του στον τομέα του τουρισμού", δήλωσε ο Henk Swarttouw. "Όπως ανέφεραν πρόσφατα οι Unwto, ο εγχώριος τουρισμός, ο αγροτικός τουρισμός και ο οικοτουρισμός έχουν αναδειχθεί ως οι τρεις πιο δημοφιλείς τάσεις ταξιδιού τα τελευταία χρόνια και ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο και στα τρία!"

Ο Παγκόσμιος Τουριστικός Οργανισμός (UNWTO) είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών και ο κορυφαίος δημόσιος διεθνής οργανισμός στον τομέα του τουρισμού, με συμμετοχή σε 164 χώρες και εδάφη και περισσότερα από 500 μέλη θυγατρικών που εκπροσωπούν τον ιδιωτικό τομέα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τον τουρισμό ενώσεις και τοπικές τουριστικές αρχές.

Photo credit: www.atlantic-coast-route.com.