Συνάντηση ΕΟΑΠ με το Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Submitted by chatzigiannis on Wed, 09/11/2022 - 19:52
ggxs

Πού βρίσκονται τα έργα;

Με το Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντήθηκαν στις 9/11/2022 τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ο.Α.Π. και της Ποδηλατικής Κοινότητας, Παναγιώτης Πιτσιλός και Αντώνης Σηφάκης με θέμα την πορεία των έργων ποδηλατικής μετακίνησης, επιβεβαιώνοντας την άριστη συνεργασία μεταξύ των φορέων των ποδηλατών και του Υπουργείου.

Το μόνο έργο που υλοποιείται αυτή την χρονική στιγμή, είναι ο ποδηλατόδρομος της “Αθηναϊκής Ριβιέρας” (Πειραιάς – Βούλα), ένα σημαντικό έργο που θα ενισχύσει την ποδηλατική αναψυχή και όχι μόνο, με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης το τέλος του 2024. Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι υπάρχει βούληση να επεκταθεί μέχρι την Βάρκιζα. Δυστυχώς η επέκτασή του μέχρι το Σούνιο για την ώρα αναβάλλεται.

Τα έργα για τον ποδηλατόδρομο κατά μήκος της Ιεράς Οδού, όπως και για τα έργα που αφορούν διαδρομές του Eurovelo στην Ελλάδα, βρίσκονται στο στάδιο της ανάθεσης της μελέτης στον ανάδοχο μελετητή. Ξεκινούν λοιπόν οι μελέτες και ελπίζουμε να ξεκινήσει και η υλοποίηση σύντομα.

Το έργο του Κ.Α.Π.Ε. για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα στους Δήμους πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλους του 2023. Οι δήμοι θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες ώστε να πετύχουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Η Ε.Ο.Α.Π. επισημαίνει ότι το έργο αυτό θα έχει πολλαπλάσια απόδοση αν οι δήμοι έχουν ήδη δημιουργήσει το ποδηλατικό δίκτυο που θα προτείνουν τα Σ.Β.Α.Κ.

Στο νέο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η Ποδηλαττική Οδός Άγιοι Ανάργυροι -Λαυριο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την υλοποίησή του όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες.

Τέλος και ο Βόρειος Άξονας είναι σε τροχιά υλοποίησης καθώς η μελέτη επικαιροποίησης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 5 μήνες, ενώ το έργο θα πρέπει και να εγκριθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων από τους οποίους διέρχεται για να υλοποιηθεί τελικά.