Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου 2023 για την ανάπτυξη ποδηλασίας της ΕΕ

Submitted by chatzigiannis on Thu, 16/02/2023 - 22:10
strat EE

 

Το σημερινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής της ΕΕ για την ποδηλατική μετακίνηση υποχρεώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διπλασιάσει τον αριθμό των χιλιομέτρων που θα διανυθούν με ποδήλατο στην Ευρώπη έως το 2030. Η πρόσκληση σηματοδοτεί την αναγνώριση της ποδηλατικής μετακίνησης ως πλήρως ανεπτυγμένου τρόπου μεταφοράς και βασικό βιομηχανικό πλεονέκτημα για την κάλυψη μακροπρόθεσμων στόχοων για το κλίμα και την καθαρή παραγωγή.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εγκρίθηκε σήμερα (16 Φεβρουαρίου 2023) σχεδόν ομόφωνα στο Στρασβούργο, καθορίζει ένα σχέδιο δράσης 17 σημείων για την ανάπτυξη περισσότερων υποδομών ποδηλασίας, τη δημιουργία γόνιμου εδάφους στην Ευρώπη για την παραγωγή ποδηλάτων, εξαρτημάτων και μπαταριών και την ανάπτυξη δύο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε ένα «ποδηλατικό οικοσύστημα» που καλύπτει τη μεταποίηση, τον τουρισμό, το λιανικό εμπόριο, την υγεία και τον αθλητισμό που ήδη απασχολεί ένα εκατομμύριο άτομα στην Ευρώπη σήμερα.

Οι ενώσεις υπεράσπισης της ποδηλατικής μετακίνησης, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατικής Βιομηχανίας (CIE), η Συνομοσπονδία της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Ποδηλάτων (CONEBI) και η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Ποδηλάτων (EBMA) χαιρετίζουν με ενθουσιασμό το ψήφισμα του Κοινοβουλίου και συγχαίρουν θερμά την Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού για την υλοποίηση του ψηφίσματος υπό την πρωτοβουλία και τη διαχείριση της ευρωβουλευτού Karima Delli.

Η ευρωβουλευτής Karima Delli δήλωσε: «Η ποδηλατική μετακίνηση φέρνει τόσα πολλά οφέλη: καλύτερη υγεία, λιγότερη συμφόρηση, πιο βιώσιμες πόλεις και ούτω καθεξής. Ωστόσο, μέχρι τώρα, μας έλειπε από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ένα ισχυρό μήνυμα που να αναγνωρίζει τον κεντρικό ρόλο του ποδηλάτου στις κοινωνίες μας».

Η Τζιλ Γουόρεν, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF), δήλωσε: «Αυτό το σημαντικό ψήφισμα, το οποίο αντικατοπτρίζει πολλές από τις μακροχρόνιες απαιτήσεις υπεράσπισης και πολιτικής μας, αντιπροσωπεύει ένα βασικό ορόσημο για την ποδηλατική μετακίνηση. Επικροτούμε ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση μιας στρατηγικής της ΕΕ για το ποδήλατο που μπορεί να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες της ποδηλατικής μετακίνησης για να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να κάνουν ποδήλατο – και να μετακινούνται με το ποδήλατο με ασφάλεια – σε όλη την Ευρώπη».

https://www.europarl.europa.eu/.../TA-9-2023-0058_EN.pdf