Θεσσαλονίκη: Ενημερώνοντας τους πολίτες για την ασφαλή μετακίνηση με ποδήλατο, για μια βιώσιμη πόλη

Submitted by Christos Chatz… on
grt

Πηγή: grtimes.gr

 

Εκδήλωση του Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης – Π.Α.Σ.Θ. σε συνεργασία με την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, με θέμα : “Ασφαλής Μετακίνηση με Ποδήλατο για μια Βιώσιμη Πόλη”.

 

Στην ενημέρωση των πολιτών, μικρών και μεγάλων, σε θέματα οδικής συμπεριφοράς και τήρησης των κανόνων ασφαλείας, σε σχέση με το ποδήλατο, στοχεύει η εκδήλωση που πραγματοποιείται μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Μέσω της συγκεκριμένης δράσης , ενημερώνονται οι πολίτες για την ορθή τήρηση του ΚΟΚ, όσον αφορά την ποδηλατοκίνηση, αλλά και ενθαρρύνονται για μετακίνηση με ποδήλατο στην πόλη με ασφάλεια, καθώς αυτό αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο γενικός γραμματέας μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Νίκος Ζεϊμπέκης καθώς επίσης και εκπρόσωποι του ΠΑΣΘ.

Όπως είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Ξιφαράς, ενώ ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας προβλέπει ήδη τον τρόπο με τον οποίο εντάσσεται το ποδήλατο στους δρόμους μας, ενώ υπάρχει και σχετικό νομοσχέδιο ήδη από το Μάρτιο του 2021, υπάρχουν πολλά ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν, τόσο στις υποδομές όσο και στην κουλτούρα των πολιτών.

Ο κ. Ξιφαράς , εστίασε ειδικά στην κουλτούρα λέγοντας πως το πιο σημαντικό είναι να μάθουμε να συνυπάρχουμε στους δρόμους και τονίζοντας πώς κάθε γενιά βελτιώνει όλο και πιο πολύ κάποιο θέμα που σχετίζεται με την οδική ασφάλεια.

Να ξέρουμε ότι όλοι χωράμε παντού, αρκεί να σεβόμαστε τους κανόνες που υπάρχουν, σημείωσε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των νέων όσον αφορά την οδηγική συμπεριφορά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιουτίκας, συνεχάρη τον ΠΑΣΘ τόσο για την εκδήλωση, όσο και για τις γενικότερες δράσεις του τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της χρήσης του ποδήλατου στην πόλη.

Ανέφερε πως ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι να δημιουργεί τις απαραίτητες υποδομές, αλλά και να συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Επισημαίνει ακόμη ότι μία καλή λύση είναι η δημιουργία πολλών περιφερειακών θέσεων στάθμευσης για ποδήλατα και ένα πυκνό δίκτυο ποδηλατοδρόμων, που θα έδινε ανάσα τόσο στο κυκλοφοριακό όσο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Έναν μικρό απολογισμό της θητείας του όσον αφορά στην προώθηση της χρήσης του ποδήλατου στην πόλη και τη βελτίωση της μικροκινητικότητας έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ” έφαγε πολύ ξύλο” επειδή κάποιοι ξεβολεύτηκαν όσον αφορά στο παρκάρισμα. Προέκρινε τη λύση χρήσεις του ποδηλάτου ως ένα σημαντικό τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί και το κυκλοφοριακό πρόβλημα.